Elköteleződés a Zero Waste iránt

A divat természeténél fogva elősegíti, illetve táplálja az innovációt és a változásokat. Azonban a hulladékmentes gazdálkodás és a fenntarthatóbb gyártási formák fejlesztése ebben az ágazatban még mindig elmarad a többihez képest.

A COVID-19 világjárvány kitörése óta tapasztalt lelassulás még inkább felhívta a figyelmet egy újfajta szemléletmódra: egyértelmű, hogy vásárlóként fokozatosan el kell távolodni fast fashiontől, gyártóként, tervezőként pedig egy fenntarthatóbb, környezetkímélőbb divatrendszer kialakításán kell dolgoznunk. Mi, a TRIS-nél magánemberként és divatszakmabeliként is fontosnak tartjuk mindezt.

Mindannyian tudjuk már, hogy a divatipar hatalmas mennyiségű hulladékot termel, amely negatívan hat a környezetre.

DE! A textilmaradványoktól a felesleges szöveteken át, a fennmaradt cérnákig és papírhulladékig sok minden csökkenthető, továbbá újrafelhasználható és újrafeldolgozható a ruhák készítése során. Az etikusabb és fenntarthatóbb gyakorlatok irányába tett egyéni és társadalmi törekvésnek köszönhetően egyre több vállalkozó és tervező keres új megoldásokat, amelyek megváltoztathatják a fogyasztók véleményét a textilhulladékról.

Mi is így tettünk/teszünk. Most pedig megmutatjuk, hogy milyen eljárásokat alkalmazunk (illetve fogunk alkalmazni a jövőben) az egyes kollekciók, kapszulakollekciókor kivitelezésekor.

Elköteleződés a zero waste iránt

A zero waste divat nem egy új technológiát vagy anyagot jelöl, hanem egy gondolkodásmód, egy filozófia, amely arra késztet minket, tervezőket, hogy a meglévő technikákat újragondoljuk. Nyersen fogalmazva: elpazarolt szövet = elpazarolt pénz, elpazarolt bolygó.  

Mi igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ne csak a gyártási ciklusban csökkentsük a szemetet, hanem újrahasznosítsuk a felesleges anyagokat.

A zero waste divat kapcsán általában két stratégia létezik: olyan kreatív minták készítése, amely az adott anyag 100%-át felhasználja, illetve az upcycling, amikor maradék anyagokból készítünk ruhákat.

„Okos vágások”

A „zero waste design” vagy a „zero waste pattern making” arra utal, hogy olyan ruházati mintákat tervezünk, amelyek alig vagy egyáltalán nem termelnek szövethulladékot. Ez magában foglalja a mintázat összes darabjának felhasználását – úgy működik, akár egy puzzle, így nem pazarlódik szövet.

Figyelembe véve, hogy általában a szövet nagyjából 15%-a szemétbe kerül egy tipikus ruhadarab elkészítésekor, a hulladékok felhasználása messzemenő pozitív környezeti következményekkel járhat.

Upcycling

Az upcycling divatkoncepció magában foglalja a már meglévő ruházatok, kiegészítők vagy egyéb tárgyak újrahasznosítását, új ruhadarabokká történő átalakítását. Upcycling történik akkor, amikor egy régi pulóvert kibontunk, és a fonalat másra használjuk fel, vagy amikor egy autó belső terének szövet- és egyéb anyagmaradványait kézitáskák készítésére használjuk fel.

A zero waste jövője

A zero waste tehát nem egy újkeletű jelenség. A történelem során a fogyasztóknak hasonló gyakorlatokat kellett alkalmazniuk. Háborúk idején például az anyaghiány miatt a nők rengeteg új ruhát készítettek a régiekből.

A divatspektrum egész területén a gyártóknak, divatvállalatoknak és a tervezőknek több hulladékmentes módszert kell alkalmazniuk a jövőben. Mivel a technológia folyamatosan fejlődik az olyan gyakorlatokban, mint a 3D nyomtatás, csak elképzelni tudjuk a zero waste jövőjét – e fejlesztés elterjedése merőben átalakítja majd a hulladékkezelés módszereit a ruhák készítése során.

A fenntarthatóbb, tudatosabb életmód népszerűsége szerencsére továbbra is emelkedő pályán van, mi pedig csak bízni tudunk abban, hogy az általunk is alkalmazott zero waste divat a jövőben még elterjedtebbé válik.

@andtherestissecret